Ogrev je jedan od najbitnijih energenata i svake zime značajan deo kućnog budžeta ode na grejanje. Ukoliko niste priključeni na gradski toplovod, svake godine se pitate na šta se grejati ove zime? Grejati se mora, a u moru raznih energenata drva, uglja, peleta, struje, plina pojavljuje se i briket koji ćemo vam u nastavku teksta detaljnije prezentovati.
briketi

Briket je čvrst energent biljnog porekla. Briket se može praviti od raznih biljnih ostataka i otpada biljnog porekla. Pa tako za proizvodnju briketa može poslužiti: žitna slama, seno, detelina, trska, sojina slama, kukuruzovina, drveni piljci, piljevina… Proces proizvodnje se sastoji od usitnjavanja sirovine a zatim njenog kompresovanja pod visokim pritiskom kako bi se dobio kompaktan briket koji po izgledu podseća na ogrevno drvo. Jedan kubik briketa menja 3-4 kubika ogrevnog drveta.

Ljudi često mešaju briket i pelet…U principu proizvode se od biljnih ostataka i imaju dosta sličnosti, ali u poredjenju ova dva energenta veliku prednost ima briket. Briket je veći i kompaktniji, dok je pelet sitan. Zamislite recimo da uzmete kubni metar bukve i da se grejete na njega, a sada zamislite da kupite isti taj kubik bukve i da od njega napravite cackalice. Grejanjem na cepanice od bukve će vas zagrejati dobro i to će trajati dugo dok će kubni metar čačkalica od bukve jako brzo izgoreti. Iako će oni imati istu energetsku vrednost, čačkalice će jednostavno prebrzo izgoreti. Ista je situacija sa briketom i peletom, briket neuporedivo ravnomernije i u dužem vremenskom periodu oslobadja energiju za razliku od peleta koji jednostavno brzo izgori. Druga velika prednost briketa u odnosu na pelet je što van ne treba specijalizovana peć za sagorevanje. Briket ćete moći da sagorevate u bilo kojoj peći ili kotlu na čvrsta goriva. Više o poredjenju briketa i peleta možete pročitati u našem blogu…

Briket je pre svega alternativa za čvrsta goriva poput drva ili uglja. Svi oni koji imaju neku peć ili kotao u kojima mogu da se segoreva neki od ova dva energenta imaju sve što je potrebno za grejanje na briket. dakle briket ne zahteva nikakvu specijalnu peć niti kotao, može se koristiti bilo koja peć na čvrsto gorivo. Ukoliko poredimo kalorijku vrednost briketa sa ostalim čvrstim gorivima briket ima veću kalorijsku vrednost od najkvalitetnijeg uglja. Ono što je takodje jako bitno napomenuti je da je briket po dimenzijama manji a sabijeniji i kalorijski vredniji od drveta i uglja, pa vam je potrebno manje prostora za skladištenje.

Sto se tiče energetske vrednosti kada se poredi sa drvetom i ugljem, jedna tona briketa otpriike menja 3-4 kubika suvog drveta ili 1100kg sušenih vreoca (vrsta uglja).

Briket takodje ima i niz drugih prednosti u odnosu na druga čvrsta goriva kao na primer odsustvo štetnih gasova prilikom sagorevanja (neuporedivo menje nego recimo prilikom sagorevanja uglja oko 100x manje), zatim mala količina lebdećeg praha što ga čini pogodnim za sagorevanje u kaminima na primer, nema potrebe da se seče i cepa poput drva dovoljno je uneti džak sa briketima u skladište, zatim mala količina otpada (briket je jako kompaktan pa će ostati jako malo izdrobljenog materijala), briket se pravi od otpadnih materijala što znači da je to zapravo eko gorivo pa njegovom upotrebom podstičete zaštitu životne sredine.

Iz priloženog se vidi da je briket jedan jako zanimljiv energent koji će u budućnosti biti sve zastupljeniji. Treba ozbiljno uzeti u razmatranje ovaj energent prilikom nabavke ogreva za sledeću zimu.

Grejanje na briket? Šta je zapravo briket?

Оставите одговор